Bahan:
5oo gr daging
4 bh bawang merah, diiris
2 sng bawang putih, diiris
2 lbr daun salam
2 cm lengkuas, digeprek
3 cm jahe, digeprek
1 btg serai, digeprek
garam, gula pasir , merica secukupnya
1,5 ml air
1 btg lobak, diiris
Pelengkap:
Kedelai yang telah digoreng
Bawang goreng
Seledri, diiris halus
Bawang daun, diiris halus
Sambal cabe rawit
Telur asin rebus
Cara membuat:
Rebus daging bersama garam, daun salam, lengkuas dan jahe hingga cukup empuk.
Angkat daging, potong2 sesuai selera kemudian masukkan kembali ke dalam kuah.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, kemudian masukkan ke dalam kuah.
Tambahkan garam, merica dan gula pasir sebagai penyedap.
Masukkan lobak sesaat sebelum dihidangkan (masak lobak sampai cukup matang tapi jangan sampai terlalu layu).
Hidangkan soto dalam keadaan panas bersama pelengkap plus nasi hangat tentunya.
Sumber: pbase.com/archiaston/image/58010598